Kirvat

Kirvat   Kirvojen suurin merkitys perunalla on perunan Y-viruksen (PVY) levittäjinä. Papu- eli juurikaskirva on Y-viruksen päävektori Suomessa. Juuri taimettumisvaiheessa tapahtuvan papukirvojen vierailun on todettu aiheuttavan Y-viruksen leviämisen perunapelloilla. Myös koisokirva voi olla merkityksellinen laji viruksen levittäjänä. Yleensä kirvojen vioitus perunalla näkyy pieninä keltaisina imentävioituspisteinä sekä lehtien käpristymisenä. Kun kirvoja on kasvustossa suurempia määriä, ravinnonotto […]

Read More…

Epitrix-kirppa

Epitrix-perunakirpat  (Epitrix cucumeris, Epitrix papa, Epitrix subcrinita ja Epitrix tuberis)   Epitrix-perunakirppa on Euroopan komission hätätoimenpidepäätöksen (2012/270/EU, muutos 2018/5/EU) mukainen karanteenituhooja, jonka esiintymisen epäilystä tulee aina ilmoittaa kasvinterveysviranomaiselle. Esiintymän varmistuttua viranomainen määrää toimenpiteet tuhoojan leviämisen estämiseksi ja hävittämiseksi. Tuntomerkit ja vioitus Aikuiset Epitrix –kirpat ovat 1,5-2,2 mm mittaisia, tummia kovakuoriaisia. Aikuiset kirpat syövät perunan lehtiin […]

Read More…

Etanat

Etanat, Limacidae   Perunaa vioittavia etanoita on useita eri lajeja. Ero kotiloihin on se, että etanoilla ei ole kovaa suojakuorta. Etanat syövät reikiä mukuloihin, joiden kautta myös taudit pääsevät helpommin maltoon. Etanat eivät aiheuta suuria ongelmia ammattiviljelmillä, mutta voivat olla harmillisia versojen ja mukuloiden tuhoojia puutarhapalstoilla varsinkin kosteina kesinä. […]

Read More…

Maltokaarivirus

Maltokaariviroosi (PMTV) Maltokaariviroosi on maassa pitkään säilyvä perunan ulkonäköä ja käyttölaatua pilaava virustauti, joka leviää uusille kasvupaikoille tartunnan saaneen siemenperunan ja maa-aineksen mukana. Tautia esiintyy erityisesti tärkkelysperunan tuotantoalueilla ja verraten yleisesti myös ruoka- ja ruokateollisuusperunan tuotannossa. Siemenperunassa näkyviä tautioireita ei saa esiintyä. Tauti leviää kuorirokkosienen välityksellä kasvista toiseen. Taudinaiheuttaja ja leviäminen Maltokaariviroosin aiheuttaja, maltokaarivirus (Potato […]

Read More…

Ravinnepuutokset

Ravinnepuutokset   Johdanto Ravinnepuutokset ovat usein helppo sekoittaa keskenään, sekä tiettyjen kasvitautien kanssa. Mistään ravinnepuutoksesta ei kuitenkaan aiheudu sienirihmastoa tai mätänemistä kuten taudeista. Monien ravinnepuutosten yleisin oire on lehdyköiden kuppiintuminen, eli reunojen nouseminen ylöspäin. Usein peruna kärsii samanaikaisesti monen eri ravinteen puutoksesta. Seuraavassa on keskitytty kasvustossa havaittaviin ravinnepuutoksiin, ja jätetty mukulaoireet vähemmälle huomiolle. Typpi, N […]

Read More…

Perunatutkimuksen talvipäivät 2018

Perunatutkimuksen talvipäivät järjestettiin 30.-31.1.2018 Seinäjoella. Tilaisuuden järjesti Peruna-alan yhteistyöryhmä ry, ja toteutuksesta vastasi Petla.   Talvipäivien esityksiä ei tänä vuonna videoitu, mutta esitysten tiivistelmät on luettavissa seminaarimonisteesta:   Talvipäivät 2018 esitelmämoniste (pdf)   Talvipäivien ohjelma   1. Seminaaripäivä Tuoreinta tutkimustietoa perunasta Perunan märkämätä ja sen biologinen torjunta. Minna Pirhonen, HY Varasto-olosuhteiden vaikutus perunan tauteihin. J.-P. […]

Read More…

Perunatutkimuksen talvipäivät 2017

Perunatutkimuksen talvipäivät pidettiin 31.1.-1.2.2017 Kalajoella. Tilaisuuden järjesti Peruna-alan yhteistyöryhmä ry. Tilaisuuden järjestämiseen saatiin rahoitusta maa- ja metsätalousministeriöstä.   Suurin osa talvipäivien esityksistä videoitiin, ja ne on katsottavissa PAYR:n Youtube-kanavalla.   Talvipäivien ohjelma ja linkit esityksiin   1. seminaaripäivä Perunalle lisää tuottavuutta Perunantuotannon tuloksia kannattavuuskirjanpidossa – mitä tuottaja hyötyy? Jukka Tauriainen, Luke  videolinkki Perunan sivuvirrat rehureaktorissa, […]

Read More…

Lämmin perunakeitto

  Lämmin perunakeitto, joka maistuu ulkoilun jälkeen (4 annosta) 1 l vettä 2 isoa perunaa 2 purjoa 3-4 porkkanaa 1 lanttu 2 valkosipulinkynttä 250 g voimakkaan makuista juustoa valintasi mukaan Mustapippuria ja suolaa VALMISTUS 1. Lisää kiehuvaan veteen paloitellut juurekset. Keitä kannen alla hiljalleen n. 30 min. 2. Sekoita joukkoon juusto. Lisää mausteet makusi mukaan. 3. Soseuta. […]

Read More…

Uuniperunat laavulla – makuhetki ulkona

Uuniperunat laavulla Isoja pestyjä perunoita Öljyä Suolaa Muista napata folio matkaan! VALMISTUS 1. Pistele haarukalla perunoihin hieman reikiä 2. Sivele peruna öljyllä. Ripottele suola 3. 1,5 -2 h nuotion hiilloksessa tai ritilällä     VINKKI: Kokeile maustaa rakuunalla. Se tuo makuun lisää potkua! Veden kulutus  tuotettua 1 kg:a kohden = PERUNA, 202 litraa RIISI, 1112 litraa LIHA, 16 664 litraa […]

Read More…

Smashed Potatoes – mehevä makuelämys

  Smashed Potatoes Perunoita 1-2 tl suolaa 1-2 tl mustapippuria 1-3 valkosipulinkynttä Rosmariinia Sitruunamehua Öljyä Hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa VALMISTUS 1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese perunat ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Kypsennä perunoita uunissa 50 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. 2. Sekoita keskenään öljy, suola, mustapippuri, murskatut valkosipulinkynnet, rosmariini ja loraus sitruunamehua. 3. Painele […]

Read More…