Liika märkyys

Liika märkyys Ensin lehdet alkavat vaalenemaan lehtihangasta lähtien. Myöhemmin lehdet kellertyvät ja märkyyden jatkuessa lopulta koko varsisto ruskettuu. Märkyys voi tuhota koko sadon riippuen sen laajuudesta ja kestosta. Lyhytaikainen märkyys kasvuston jo muutenkin alkaessa tuleentumaan ei vaikuta satoon. Jos märkyys jatkuu pitkään, tällöin jo muodostuneet mukulat alkavat mädäntyä maassa, eikä prosessia voi pysäyttää, vaikka perunan […]

Read More…

Hallavioitus

Hallavioitus kasvustossa Hallavioituksen vaikutuksesta lehdet muuttuvat ensin tummanvihreiksi ja tummuvat edelleen muutamassa tunnissa. Tämän jälkeen solukon kuollessa lehdet ruskettuvat ja lopuksi kuivuvat. Joskus hallavioitusta voi esiintyä hyvinkin pienellä alueella varsinkin ojien vieressä. Tällöin vain ylälehdet ovat vaurioituneet, kun kylmyys on ollut hetkellistä. Hallavioitus voi myös näkyä vain lehdykän keskiosissa tummanruskeana vioituksena reunojen ollessa vioittumattomia. Hallan […]

Read More…

Fysiologiset vioitukset

Johdanto Tähän oppaaseen on kerätty muutamia kasvustossa havaittavia oireita ja niiden aiheuttamia vioituksia, jotka eivät ole tauteja, eivätkä kemikaalien tai tuholaisten aiheuttamia. Kaikkia – varsinkaan mukuloissa esiintyviä – fysiologisia oireita ei ole mainittu. Monesti fysiologiset oireet syntyvät stressaavista kasvuoloista tai sääilmiöistä. Märkyyden ja kylmyyden aiheuttamia vioituksia lukuun ottamatta fysiologisilla vioituksilla on harvoin suurta merkitystä satoon […]

Read More…

Tikkupotut – varhaisperunat vartaassa!

Helpot perunavartaat ihastuttavat! Keitä kerralla reilu määrä perunoita, jotta niistä jää myös seuraavalle aterialle. Pujota keitetyt potut vartaisiin, mausta raikkaalla marinadilla ja grillaa kuumiksi. Tikkupotut toimivat paitsi lisukkeena, niin myös sellaisenaan nakerreltavina tai salaatin kanssa tarjottavina. Tikkupotut 4:lle lisukkeeksi 12 varhaisperunaa suolaa 4 rkl öljyä ½ sitruunan mehu 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 2 rkl tuoretta oreganoa […]

Read More…

Peruna-parsapizza – tällä reseptillä hurmaat!

Kun yhdistetään alkukesän upeat pienet perunat, kotimaiset herkän hurmaavat parsat ja yksi suomalaisten suosikkiruuista, saadaan aikaan somen villitsevä peruna-parsapizza. Ohuelti siivutetut varhaisperunat saavat kaverikseen raikkaan parsa-retiisisalaatin ja lopputuloksena on paitsi kesän kaunein, niin myös maukkain pizza. Kokeile myös pizzan paistamista grillissä! Peruna-parsapizza 1 pellillinen taikina:1 ½ dl vettä15 g tuorehiivaa½ tl suolaa2 rkl öljyän. 5 […]

Read More…

Lyttypotut 2.0 – kesäruokaa parhaimmillaan!

Kotimaiset varhaisperunat ovat alkukesän odotetuin herkku. Ne maistuvat ihan sellaisenaan, vastakeitettyinä voinokareen kera, mutta juhannuksen kunniaksi potut lytätään ja paahdetaan hurmaavan rapeiksi. Fetan, paistettujen kapriksien ja marinoitujen punasipulien kanssa tarjoillut lyttypotut ovat tämän juhannuksen hitti ja maistuvat niin grilliruokien kuin kiuasmakkarankin kaverina! Resepti4-6:lle 1 kg varhaisperunoitasuolaa ja mustapippuria¾ dl öljyä + loraus kapristen paistamiseen200 g […]

Read More…

#potatis365 lyfter POTATIS TILL ETT MATFENOMEN – potatis är ansvarsfullt, inhemskt och näringsrikt

Potatis har redan ett tag förutspåtts att bli ett nytt matfenomen, och att finländarna ska återupptäcka potatis vid sidan av pasta och ris. – Det är dags att potatisen reser sig ur kolhydratträsket, där den hamnade i och med lågkolhydratkosten ”karppaus”, och återfår den uppskattning den är värd. Därför samlar vi nu branschens aktörer och […]

Read More…

#peruna365 nostattaa PERUNASTA RUOKAILMIÖTÄ – pohjana vastuullisuus, kotimaisuus ja ravitsemuksellisuus

Uudeksi ruokailmiöksi on jo pitkään povattu perunaa ja sitä, että suomalaiset löytävät perunan uudelleen pastan ja riisin rinnalle. – Perunan on aika nousta karppauksen aikana saamastaan hiilihydraattisuosta ja saada sille kuuluva arvostus. On aika koota alan kaikki toimijat yhteen ja nostaa peruna sen ansaitsemalle paikalle maukkaana, helppotekoisena ja trendikkäänä ruokana. Ja samalla kertoa perunan matalasta […]

Read More…

Nyt et tarvitse jauhoja: Silkkinen suklaakakku perunasta

3 keskikokoista jauhoista perunaa suolaa keitinveteen 100 g huoneenlämpöistä voita 2 munaa 1 dl hienosokeria ½ dl tomusokeria 1 dl kaakaota 1 rkl vaniljasokeria 1/2 tl suolaa (taikinaan) Tarjoiluun: Vatkattua kermaa tai vaniljajäätelöä – tai vaikkapa rahkaa.  Aloita asettamalla uuni 150-175 asteeseen, riippuen minkälainen uunisi on. Valitse alempi lämpötila, jos sinulla on kiertoilmauuni, ja korkeampi […]

Read More…

Pikkuperunoista nopeat uunilohkot

Ainekset/ 6 annosta 8(n. 1 kg) Pikkuperunoita, esim Jazzy 2-3 rkl oliiviöljyä 2tl paprikajauhetta 1tl suolaa 1tl mustapippuria (1-2 tl chilijauhetta tai voimakasta chilikastiketta, esim. Ahjo) Valmistus 30-40 min.  Pese perunat, tai huuhdo jos ovat pestyinä hankittuja.  Leikkaa perunat kuorineen kahtia ja puolikkaat vielä neljään lohkoon.  Sekoita öljy ja mausteet kulhossa perunalohkojen kanssa.  Levitä perunalohkot uunipellille […]

Read More…

Perunamarkkinat 28.8.2019

Halla ja kuivuus leikkaavat kotimaan satoa Kotimaan perunasatoa on tällä kaudella rasittanut kaksi säätekijää, pitkään jatkunut kuivuus ja ankarat hallat heinä-elokuulla. Sateet ovat olleet paikoittaisia kuuroja ja ukkossateita ja määrät ovat vaihdelleet paljon lyhyilläkin etäisyyksillä. Sadetukseen on jouduttu turvautumaan niillä tiloilla, joilla siihen on mahdollisuus. Satomäärissä on tänä kesänä erityisen suuria vaihteluja. Hallat ovat koetelleet koko […]

Read More…

Kuivuus ja ankarat hallavauriot vähentävät perunasatoa arviolta 20 %

Peruna-alan yhteistyöryhmä PAYR on koonnut eri puolilta Suomea kuluvan kesän satoarvioita. Ankaraa hallaa oli useilla alueilla vähintään kahtena eri yönä. Länsirannikolla hallatuhoja on havaittu ainakin Lounais-Suomen Mynämäeltä Pohjois-Pohjanmaan Tyrnävälle saakka. Halla on vieraillut varsinkin suurimmilla ruokaperunan tuotantoalueilla Laitilassa, Suupohjassa, Kalajoella ja Tyrnävällä. Myös muualla Suomessa hallaa on ollut alavilla paikoilla. Kasvuvaiheesta johtuen hallavauriot ovat olleet […]

Read More…