Kotimaiset varhaisperunat ovat alkukesän odotetuin herkku.

Ne maistuvat ihan sellaisenaan, vastakeitettyinä voinokareen kera, mutta juhannuksen kunniaksi potut lytätään ja paahdetaan hurmaavan rapeiksi. Fetan, paistettujen kapriksien ja marinoitujen punasipulien kanssa tarjoillut lyttypotut ovat tämän juhannuksen hitti ja maistuvat niin grilliruokien kuin kiuasmakkarankin kaverina!

Resepti
4-6:lle

1 kg varhaisperunoita
suolaa ja mustapippuria
¾ dl öljyä + loraus kapristen paistamiseen
200 g fetajuustoa
3 rkl kapriksia
1 ½ dl turkkilaista jogurttia
marinoitua punasipulia
tuoretta oreganoa
sitruunalohkoja

Pese perunat. Keitä ne reilusti suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, valuta vesi pois ja palauta vielä hetkeksi liedelle, jotta liika kosteus pääsee haihtumaan.

Siirrä perunat öljyttyyn uunivuokaan ja lyttää ne esimerkiksi juomalasin pohjan avulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta päälle reilusti öljyä. Paahda 220 asteessa 15 minuuttia.

Murustele feta paahdettujen perunoiden päälle. Käännä uuni grillivastuksille ja laita vuoka uunin yläosaan 5-10 minuutiksi, jotta feta ja perunat saavat kunnolla väriä. Tarkkaile, ettei ruoka pala.

Paista kapriksia öljyssä noin viisi minuuttia ja siirrä talouspaperille, jotta enin öljy valuu pois.

Levitä turkkilainen jogurtti tarjoiluvadin pohjalle. Asettele päälle lyttypotut ja feta. Viimeistele annos paistetuilla kapriksilla, marinoidulla punasipulilla ja tuoreella oreganolla. Tarjoile lisäksi sitruunalohkoja.

VINKKI! Marinoidut punasipulit valmistuvat näin helposti: kuori ja viipaloi punasipuli. Siirrä kattilaan, lisää 2 rkl vaaleaa balsamietikkaa ja 1 rkl sokeria. Kiehauta. Peitä kattila kelmulla ja anna jäähtyä.

Yhteistyö: Satokausikalenteri.