Perunamarkkinat 13.2.2019

Perunamarkkinat 13.2.2019 Luonnonvaraskeskuksen Luke:n ruoka- ja ruokateollisuusperunan varastokyselyn mukaan maatilojen varastoissa oli perunaa tammikuun puolivälissä yhteensä 97 milj. kg, kun lokakuun puolivälissä perunaa oli 194 milj. kg. Ruokaperunaa oli tammikuun puolivälissä 75 milj. kg. Varastojen vähentymistahti on ollut vauhdikasta, prosentteina samaa suuruusluokkaa kuin kausilla 2012/13 ja 2016/17. Ruokaperunan varastomäärä on vähentynyt 53 % loka- ja […]

Read More…

Perunatutkimuksen talvipäivät 2019

Perunatutkimuksen talvipäivät järjestetään 12.-13.2.2018 Hämeenlinnassa. Tapahtumapaikka on hotelli Vaakuna, joka sijaitsee rautatieaseman ja kaupungin keskustan välissä, joten sinne on helppo tulla läheltä ja kaukaa. Lisätietoa ohjelmasta ja järjestelyistä julkaistaan tällä sivulla syksyn aikana. Seuraa tiedotusta myös PAYR:n Facebookissa! Toisen päivän ohjelmassa on myös Peruna-alan yhteistyöryhmän sääntömääräinen vuosikokous. Ilmoittautuminen on auki 8.2.19 asti. Ilmoittautumislomakkeelle pääset täältä. Päivitetyn […]

Read More…

Kovasta vientikysynnästä huolimatta, ruokaperunan hinta alhaalla

Peruna-alan yhteistyöryhmän jäsenet vaativat, että suomalaiset toimijat nostavat ruokaperunan hintoja, jotta tuottajatkin saavat ruokaperunasta markkinatilanteen mukaisen hinnan. Vain tällä voidaan taata kotimaisen tuotannon jatkuvuus ja kehittymismahdollisuudet, mikä puolestaan takaa koko ketjun toimivuuden tulevaisuudessakin. Markkinoiden toimivuudesta kertoo, että tällä hetkellä ruokaperunasta saa paremman hinnan ulkomaan viennistä kuin kotimaan markkinoille toimittamisesta.   Huono kannattavuus heikentää mahdollisuuksia viljelyssä […]

Read More…

Potwellin perunaerät keitetty 16. kerran

Mukulakoko jää pieneksi

Perunan viljelyolosuhteissa on suurta vuodesta, kasvupaikasta, lannoituksesta, tautisuudesta yms. seikoista johtuvaa vaihtelua, joka vaikuttaa voimakkaasti myös keitetyn perunan mallon rakenteeseen. Kutein oheisen kuvan pitkän koesarjan yhteenvedosta näkyy, saman lajikkeen eri erien mallon rakenne voi siksi vaihdella suuresti niin, että yksittäisiä eriä voi mennä kaikkiin eri keittotyyppeihin. Siksi ainoastaan keittokoe kertoo varmasti yksittäisen perunaerän keittokäyttäytymisen.   […]

Read More…

Perunaa kannesta kanteen!

Otavamedian food manager Sanna Mansikkamäki kirjoitti viidennen keittokirjansa perunasta, koska haluaa nostaa unohdetun huippuraaka-aineen kulutuksen ja arvostuksen sille kuuluvalle tasolle. Lähes 300 sivuinen ”Peruna – parhaat reseptit” julkistetaan 25.10., Sannan lisäksi kirjaa on työstänyt valokuvaaja Pia Inberg.   Sannan haastattelu kokonaisuudessaan julkaistaan 26.11. Tuottava Peruna-lehdessä. Lehden tilaajaksi pääset liittymällä Peruna-alan yhteistyöryhmän jäseneksi täällä.   […]

Read More…

ProAgria Etelä-Pohjanmaan satotilannekatsaus Perunalle

Maakunnassa on noin kolmasosa ruokaperunasta nostettu, joista osa on mennyt suoraan käyttöön ja osa varastoon. Perunasta näyttää tulevan sittenkin kohtalainen sato. Satovaihtelut ovat kuitenkin suuret, karkeimmilta ja kuivimmilta lohkoilta satoa tulee paljon huonommin keskiarvoon verrattuna. Multavilla ja vedenpidätyskyvyltään hyviltä lohkoilta satoa saadaan kohtuullisesti. Myös paikkakuntakohtaiset erot ovat suuret riippuen siitä mihin sadekuurot ovat osuneet. Sato on myös lajikekohtaista, […]

Read More…

Perunan sato jää alhaisemmaksi kuivan ja kuuman kasvukauden takia

Mukulakoko jää pieneksi

Perunakatsaus 21.8.2018   Peruna-alan yhteistyöryhmä on kerännyt jäsenistöltään ja ProAgrialta koenostoihin ja viljelijähaastatteluihin perustuvia satonäkymiä viikolla 33. Koko Suomen alueella peruna on kärsinyt kuivasta ja kuumasta kasvukaudesta, joka on alentanut mukuloiden kokoa ja mukulalukua pienentäen kokonaissatoa. Perunan tärkkelyspitoisuudet sen sijaan ovat tavanomaista vuotta korkeammalla tasolla. Kasvukauden poikkeuksellisuus on vaikuttanut muuallakin Euroopassa perunan satonäkymiin ja hinnat […]

Read More…

Peruna esillä Pohjanmaan Peltopäivässä

Pohjanmaan Peltopäivä 2018

Pohjanmaan Peltopäivä järjestettiin 26.7.2018 Ylistarossa. Peruna-ala näkyi näyttelyosastojen ja Petlan perunakokeiden lisäksi myös tietoiskuissa. PAYR:n hallituksen jäsen Timo Myllymäki esitteli yhdistyksen toimintaa, ja Anne Rahkonen Petlalta puhui kuivan ja paahteisen kasvukauden vaikutuksista perunanviljelyssä.   Tietoiskuesitykset:   PAYR – Peruna-alan yhteistyöryhmä (pdf) Timo Myllymäki, Myllymäen Peruna Oy   Ajankohtaista perunan kasvinsuojelusta (pdf) Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos   […]

Read More…

Perunan kasvutilannekatsaus 21.6.2018

Varhaisperunaa on jouduttu kasvattamaan pitkälti kastelun varassa kuivan alkukesän vuoksi. Satomäärissä on huomattavia vaihteluita lajikkeiden ja lohkojen välillä, ja myös lohkon sisäinen vaihtelu voi olla suurta. Suomalaista varhaisperunaa on tullut kauppaan aluksi lounaissaaristosta, ja juhannuksen alla sesonki on alkanut myös mantereen puolella. Varhaisperunan kysyntä ja tarjonta ovat olleet tasapainossa. Juhannusviikko on ollut kysyntävoittoinen, ja hinta […]

Read More…