Varhaisperuna on suomalaisen kesän huikea herkku

Onko se yötön yö, suomalainen maaperä vai rakkaudella tehdyt kylvöt, mutta suomalaisen varhaisperunan voittanutta ei maailmalta löydy. Vaikka epäilenkin valtavan valon määrän edesauttavan perunan herkullista kasvua, ei valo ole enää vastanostetun perunan ystävä. Varhaisperuna on tuoretavaraa, eikä se tykkää pitkästä säilytyksestä, ei kaupassa eikä kotona. Eikä valossa.

Torilta parhaat perunat

Perunoiden haku torilta on yhden sortin kesäinen ohjelmanumero, jos vain torimyyntiä omalta paikkakunnalta löytyy. Kannattaa pitää silmät avoinna myös tienvarsikylteille, jossa kaupataan perunaa suoraan tiloilta.

Pitkän linjan torikauppias ja –viljelijä Jari Rainio Turun torilta ohjeistaa ehdotttomasti multaisen perunan ostoon. Parhaat, ja varmaan arvokkaimmatkin varhaisperunat ovat käsin kuokittuja. Perunannosto kuokkimalla nostaa perunat hellästi, eikä riko perunan pintaa.

Osta perunat muovipussiin, sillä paperipussi imee perunoista kosteuden ja saa kuoren jämähtämään perunan pintaan. Säilytä silti muovipussi hengittävän avoimena. Toinen vaihtoehto on laittaa perunanvarretkin paperipussiin, jolloin ne sitovat pussiin kosteutta.

Ei se ole aina niin helppoa perunanviljelykään

Pääsin tutustumaan Naantalin Merimaskussa Köylijärven tilalla perunannostoon ja – viljelyyn. Varhaisperunan nostoaikaan perunapellolla ahkeroi koko perhe. Nykyään perunat viilennetään koneistetussa varastossa nopeasti optimaaliseen lämpötilaan, joka takaa perunoiden hyvän säilyvyyden. Perunanistutuksen ja – noston väliin jää keväisessä Suomen ilmastossa monenlaista puuhaa. Lämpötiloja ja ennusteita seurataan tarkasti- Kuivuus, kuten tällä kasvukaudella, koittelee herkkää perunaa ja Köylijärven tilallakin kastelu on ollut lähes päivittäistä. Lisäksi kastelu suojaa tehokkaasti myös hallaöinä. Myös peurat ovat nykyään uhka perunapellolle, eikä niitä harsot hevillä pidättele.

Varhaisperunaa vai uusia perunoita?

Yksi puhuu varhaisperunasta ja toinen uusista perunoista. Onko kyse ihan vain vapaasta sananvalinnasta, vai onko käsitteillä oikeasti jotain eroa?

Varhaisperuna on se ensimmäinen nostettava peruna. Vaikka multainen, niin sen kuori paljastaa altaan kauniin, puhtoisen perunan melkein vain kevyellä huuhtelulla. Peukalolla kun kevyesti pyyhkäisee, niin kuori lähtee. Ennen vanhaan, kun joka maalaistalossa oli oma perunapelto, oli perunanpesuun oma nuijansa, männäksi kutsuttu. Se oli valmistettu sopivan kokoisesta puunoksasta, kuorittu ja mäntäpäänä oli ainakin kolme ylöspäin suuntautuvaa oksanhaaraa. Sillä kun antoi kyytiä perunoille veden kanssa ämpärissä, niin puhdasta tuli ja nopeasti.

Uusiksi perunoiksi varhaisperunat muuttuvat sillä hetkellä, kun niihin alkaa kehittyä hiukan kuorta. Edelleen ne ovat pesun jälkeen ihanan puhtoisia.

Onko sinulla suosikki perunalajike?

Varsinais-Suomi on varhaisperunan kasvatuksen varsinaista kulta-aluetta. Ensimmäiset perunat avomaalta pyritään nostamaan touko- kesäkuun vaihteessa ja siitä parin viikon sisällä on varsinainen sesonki. Perunanviljelijöiden pelloilta löytyy useimmiten useaa eri lajiketta niiden erilaisten ominaisuuksien ja erilaisen kasvuajankohdan mukaan.

Timo on pieni ja mukavan pyöreä, ensimmäisenä kypsyviä kotimaisia lajikkeita.
Annabelle on hurmannut monet maullaan ja muodollaan, vaikka edelleen moni valitsee luottoperunaksi Siikliin. Perunan nostokoneelle pitkulainen varhaisperuna on vähän haastava, mukulat kun tahtovat putoilla nostokoneen hihnojen välistä takaisin peltoon, joten usein saa koneen perässä kävellä vielä elävä käsipari pudokkaita nostellen.

Solist, Colombo, Jussi ja Avanti ovat muita suosittuja lajikkeita, ja kuten kaikista makuasioista, näidenkin perunoiden paremmuus järjestyksestä löytynee montaa mieltä. Köylijärven emäntä Sanna Lehtonen antoi myös kuuman (peruna)vinkin Sorayasta. Pankaa merkille jos pääsette maistamaan..

Ihana tapa nauttia varhaisperunoista

Keitetyt tai höyrytetyt varhaisperunat maistuvat ihanalta voinokareen ja suolaripauksen kanssa. Hyviä kavereita kalalle ovat perinteisesti sillit ja marinoidut silakat, peruna kun tunnetusti tykkää ottaa rinnalleen suolaista.

Kesäkeitossa perunat maistuvat ihan parhaimmalta. Eikä ole hullumpaa ollenkaan keittää perunoita jättikattila, silloin saat seuraavaksi päiväksi tykötarpeita grillivartaisiin, lyttyperunoihin tai salaattin.
Suosikkiohje varhaisperunoille on ehdottomasti sitruunamarinoidut varhaisperunat, jossa perunat maustuvat valkosipulin, oliiviöljyn kanssa vastustamattomiksi.

Sitruunamarinoidut varhaisperunat

2 kg tasakokoisia uusia perunoita
1 dl hyvää oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
4 valkosipulinkynttä
1 puntti silputtua persiljaa
suolahiutaleita, mustapippuria

Keitä puhdistetut perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivahtaa kuumassa kattilassa talouspaperin tai keittiöpyyhkeen alla hetken. Valmista marinadi sekoittamalla yhteen öljy, sitruunamehu, murskattu valkosipuli ja persilja. Kaada marinadi vielä haaleiden perunoiden päälle, sekoita ja mausta reilusti suolalla ja mustapippurilla.

Nanna Rintala – Kaikki äitini reseptit

Lue myös