Ilmastoälykkäät lajikkeet lisäävät tuottavuutta ja minimoivat tuotantohävikkiä

Perunan jalostuksen parannukset auttavat vastaamaan kysyntään sellaisista paikallisesti sopivista ja ilmastoälykkäistä lajikkeista, jotka lisäävät tuottavuutta ja minimoivat tuotantohävikkiä. Lisäksi, kestävien perunantuotantojärjestelmien käyttöönotto voi parantaa sopeutumista ilmastonmuutokseen ja biologiseen monimuotoisuuteen.
🥔 Perunantuotanto kohtaa nykyisin useita haasteita, kuten ilmastonmuutos, maaperän hedelmällisyyden heikkeneminen ja tuholaiset ja taudit.
🥔 Ilmastohaasteita kestävän uuden perunalajikkeen jalostaminen kestää noin 10-15 vuotta. Tästä syystä perunanviljelijät ja jalostajat tarvitsevat innovatiivisia työkaluja vastatakseen näihin haasteisiin. Uusia jalostustekniikoita pidetään mahdollisena työkaluna, joka voi auttaa uusien perunalajikkeiden tuottamisessa.

🥔 Paikallisiin olosuhteisiin soveltuvien erilaisten perunalajikkeiden viljelyllä voidaan parantaa perunan viljelyjärjestelmien kestävyyttä.
🥔 Tuottavuudeltaan hyvien ja vesistressiä kestävien perunalajikkeiden kasvattaminen voi pienentää sadon ympäristöjalanjälkeä.
🥔 Perunan ja palkokasvien vuoroviljely- tai viljelykiertojärjestelmät vaativat vähemmän kemiallisia lannoitteita ja vähentävät siten kasvihuonekaasupäästöjä.

Lue myös