Yhdistä vaikka perunaa ja tummaa suklaata

14.02.2022 Laila Matikainen

Perunan uuteen tulemiseen siivittää vaihtelunhalu. Perunaa ei tulisi ajatella ”vain” perunana, sillä perunalajikkeista löytyy hienoja vivahteita, joita kannattaa hyödyntää ja valita sopivat käyttötarkoitukset ja makuparit. Erilaisia ruokaperunalajikkeita on Suomessa lukuisia, ja niillä jokaisella on omat erityiset ominaisuutensa: flavori, rakenne ja jauhoisuus.

Peruna sisältää kaikkia viittä makuominaisuutta: makeutta, happamuutta, suolaisuutta, karvautta ja umamia. Perunan flavoriprofiilin määrityksissä perunalle on löydetty erilaisia, kuvailevia nimiä. Flavoria voidaan kuvailla voimaiseksi, kermaiseksi, pähkinäiseksi ja maamaiseksi. Paahdettuna perunan kuori voi saada mallasmaisen tai kaakaomaisen aromin.

Perunan kanssa yhdisteltäviä makupareja voivat olla esimerkiksi chili, tumma suklaa ja salottisipuli. Chilipaprikassa on terävyyttä, joka on hyvä perunan kumppani. Tumma suklaa vahvistaa perunan makeutta. Maukas salottisipuli täydentää perunan makua mitä parhaiten. Myös suutuntuma kannattaa huomioida: Mikä voisi tuoda kontrastia perunan rakenteelle.

Perunalle on suositeltu parhaiksi makupareiksi lukuisia eri ruoka-aineita. Tässä niistä 34 esimerkkiä. Lähteet: Foodpairing.com, The Flavor Bible, The Flavour Thesaurus. 

  • Anjovis
  • Basilika
  • Chili
  • Chorizo
  • Kovat juustot
  • Inkivääri
  • Kaali
  • Kananmuna
  • Kapris
  • Kerma
  • Korianterinlehti
  • Kumina
  • Latva-artisokka
  • Lehtiselleri
  • Merisuola
  • Minttu
  • Mustapippuri
  • Paprika
  • Parsa
  • Persilja
  • Piparjuuri
  • Porkkana
  • Purjo
  • Rosmariini
  • Salottisipuli
  • Savukala
  • Sipuli
  • Sitruuna
  • Tilli
  • Tomaatti
  • Tumma suklaa
  • Valkosipuli
  • Viinietikat
  • Voi

Suolaiset suklaa-perunapannukakut

  • 2 isoa perunaa kuorittuna, raastettuna ja huuhdeltuna. Purista ylimääräinen vesi pois.
  • 1 salottisipuli kuorittuna ja pilkottuna
  • 2 rkl riisijauhoa (tai vehnäjauhoa)
  • 1 muna
  • 1 rkl kaakaonibsejä
  • 1 tl chilitahnaa
  • 1 tl suolaa
  • viimeistelyyn 1/3 kuppia oliiviöljyä

Sekoita keskenään raastetut perunat, salottisipulit, jauhot, muna, kaakaonibsit ja chilitahna. Mausta suolalla juuri ennen paistamista.
Kuumenna tarttumaton paistinpannu. Lisää 2 ruokalusikallista öljyä pannulle ja kuumenna vielä 30 sekuntia. Kauho perunaseosta pannulle ja litistä hieman varoen ettei pannu täyty liikaa. Purista ylimääräistä nestettä pois. Paista ensimmäistä erää ensimmäiseltä puolelta noin 4 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea. Käännä pannukakut ja paista vielä 3 minuuttia toiselta puolelta. Nosta jäähdytysritilälle valumaan ja ripottele sormisuolaa. Jatka paistamista lisäämällä öljyä tarpeen mukaan.

  • Makuparit: Suklaa, chili, salottisipuli.

Perunatapakset

Kokeile yhdistää makuja perunaan vaikka perunatapaksena. Se on pieni makupala, jossa perunaan on yhdistetty erilaisia makuja. Tässä perunalajikkeena käytettiin Colombaa.

Salottisipuli-salsa-perunatapas (Ruokaverstas, Seinäjoki)

  • Pohja: Voissa paistettuja perunoita.
  • Salsa: Mangoa, Leipäjuustoa, chiliä, lime, öljyä.
  • Päälle: 150 C friteerattuja salottisipuleita, koristeena rucolaa.
  • Perunan makupareista mukana olivat mm. Chili ja salottisipuli.
  • Arvio: Maukas. Mehevä. Sipulit maukkaita. Kiva koko. Perunapohja hyvä. 

Chili-suklaa perunatapas (Ruokaverstas, Kauhajoki)

  • Pohjana: Paahdettu perunanviipale.
  • Päällä: Savupaprika, suola, chiliöljyssä paistettu rapeaksi, latva-artisokka-kaali-porkkana –pikkelssi, tumma suklaa, sormisuola, smetana, ruohosipuli, sitruunankuori.
  • Arvio: Tuoksu kertoi, että suklaata on luvassa. Raikas: Eri rapeuasteita, täyteläisyys suklaasta ja smetanasta, suklaa ja etikka jälkimakuna. Mieto savupaprikan tuoksu.
  • Perunan makupareista mukana: Chili, tumma suklaa ja paprika, kaali, porkkana ja artisokka.

Lue myös