Ystävänpäivän peruna Rosamunda on hyvä myös muusiperunana

13.2.2022 Laila Matikainen

Perunaviikko alkaa ystävänpäivänä 14.2. Päivän perunana esitellään rakkaudenpunainen Rosamunda, joka tunnetaan uuniperunana. Mutta ei kannata unohtaa, että Rosamunda on myös oikein hyvä muusiperuna, kun tarvitaan kunnon satsi muusia nälkäisille: Muusia tulee runsaasti, sillä Rosamundassa on paljon sakeuttavaa tärkkelystä. Vahvasti tärkkelyspitoisen perunan kypsentämisessä kannattaa malttaa mielensä, sillä tiiviin perunan pehmeneminen tapahtuu lopulta kuin taikaiskusta, vaikka peruna tuntuisikin haarukkaan pitkään kovalta.

Aina täytyy myös hieman leikitellä ja kokeilla, sillä joskus voi saada ahaa-elämyksiä. Rosamundan kuoren punainen väri ei sinällään tuo ruokaan punaista sävyä. Silti päätin tehdä pienen kokeen, sillä kiinnosti sekä kuorten maku että väri. Tein kaksi muusia: Tavallisen muusin perinteisesti nälkäisille ja kokeellisen perunankuorimuusin rohkeille muusinmaistajille. Ideahan on siinä, että kuorissa on makua. Hans Välimäki on toteuttanut tämän idean hieman fiinimmin, eli hän keitti kuoret maidossa, siivilöi kuoret pois ja lisäsi maidon muussattuihin perunoihin. Nyt en kuitenkaan siivilöinyt kuoria pois, vaan keitin niistä erikseen pienen erän muusia.

Muuseihin käytin 3 kg Rosamundaa, ja näiden kuoret. Kuoret kuorin vihannesveitsellä, jotta niihin jäi hieman perunaa mukaan. Ja kyllähän minua myös kiinnosti, minkä väristä muusia Rosamundan kuorista tulee, ja voisiko muuseista tehdä ehkä raidalliset annokset.

Sipulit kypsyvät perunoiden kanssa samassa kattilassa.

Perinteisen muusin valmistan aina siten, että keitän sipulilohkot perunoiden kanssa samassa kattilassa, ja käytän muusin kostutukseen reilusti sipulinmakuista keitinvettä. Lopuksi lisään muusiin vähän maitoa tai kermaa, voita ja suolaa. Tämä systeemi on nopea ja näppärä verrattuna siihen, että sipulit kypsennettäisiin helposti yli kuohuvassa maidossa.

Kuorimuusin valmistin keittämällä kuoret ja sipulin pienessä määrässä vettä. Kun kuoret ja sipulit olivat pehmenneet, muusasin ne sauvasekoittimella, ja viimeistelin maidon, voin ja suolan kera. Lopputuloksena oli hieman jauhelihaperunasoselaatikkoa muistuttava ulkonäkö, eli ruskea muusi. Punajuurtakaan ei ollut pientä värifuskua varten, joten päätin olla tekemättä raidallisia muusiannoksia, ja tarjota kuorimuusin pikku kuriositeettina perinteisen vierellä. Testiryhmästäni kaksi otti muusia varovaisesti pienen määrän, ja yksi puolestaan kehui että onpa maukasta. Ja niinhän se oli: Maukasta ja aromikasta, hieman särmikästä karvautta, ja syvää perunan aromia.

Mitä itse olette mieltä ruskeasta muusista?

Lue myös