Nerokas tapa hyödyntää edelliseltä aterialta ylijääneet potut

Laila Matikainen 19.09.2021

Tällä viikolla on vietetty hävikkiviikkoa, ja jaettu vinkkejä siitä miten ylijäänyttä ruokaa voidaan hyödyntää uudemman kerran toisella tapaa. Varhaiset muistoni lapsuuden edellisen aterian ylijääneistä perunoista olivat moninaiset, ja näitä perinteitä olen vuosikaudet jatkanut oman perheeni kanssa, koska peruna on arvokasta ruokaa myös uudelleen hyödynnettynä. Ja kyllä te tiedätte: Se niin helpottaa ja nopeuttaa kun on jo kypsiä pottuja saatavilla nälkäisille lapsille. Että aivan tarkoituksellakin on tullut keitettyä vähän liikaa niitä perunoita. Ja tämmöisiä on tullut väkerrettyä:

  • Tehtiin pyttipannua, eli kuorittiin ja pilkottiin perunat, ja paistettiin erilaisten höysteiden kera.
  • Raastettiin jäähtynyt keitetty peruna, ja lisättiin se suolaiseen piirakkataikinaan – tai lihapullataikinaan.
  • Kuoritut pilkotut kypsät perunat sekoitettiin edellisen aterian kastikkeeseen, ja lämmitettiin.
  • Ylijääneestä karjalanpaistista tuli äkkiä lihakeitto, kun kypsät perunat pilkkoi siihen.
  • Nakkikeitto: Kypsät perunanpalat, pakastevihannekset ja nakit: Äkkiä valmista.
  • Kypsät kuorelliset perunat lohkoiksi, ja paistettiin uunissa mausteiden kera.
  • Jäähtyneet kylmät perunat toimivat paloiteltuna hyvin perunasalaatissa.

MUTTA! Nerokkain idea kaikista valkeni minulle vasta ihan hiljakkoin. Kun et oikeasti jaksa alkaa raastamaan, kuorimaan, pilkkomaan ja soosaamaan: Keitä ne uudelleen. Tässä vinkkini:

  1. Kun edelliseltä aterialta jää kuorellisia perunoita, siirrä ne heti kattilasta avonaiseen astiaan jäähtymään, tai nosta ne höyrytysosassa ilman kantta ja pohjakattilaa pöydälle. Näin perunoiden pinta kuivahtaa, ne jäähtyvät – eivätkä ne imelly, eli makeudu viettäessään liian pitkän aikaa lämpimässä kattilassa. Kuorelliset perunat säilyvät jäähtyneenä hyvin vaikka seuraavaan päivään. Kuoritut perunat kuitenkin tulee laittaa jääkaappiin.
  2. Keitä perunat uudelleen (Itse keitän mieluiten höyrykattilassa), ja näistä tulee kuin uudet. Perunan rakenne on vain hieman tiiviimpi kuin ensimmäisellä keittokerralla, mutta oikein hyvä. Keittoajaksi riittää, että peruna lämpenee kokonaan, ja aika riippuu kuinka suuria perunasi ovat. Kypsiähän ne jo ovat. Juuri tänään keittelin omat perunani 10 minuutissa.

Mikä on sinun vinkkisi keitetyille perunoille?

Lue myös