Perunamunkit ja -churrot

Vappuna 1.5.2022 – Laila Matikainen

Viime vuonna tein perunamunkkeja vappuna ensimmäistä kertaa, ja nyt niitä pyydettiin uudestaan, joten ei tainnut olla hassumpia. Peruna toimii hyvin leivonnaisten taikinassa kakuista sämpylöihin, ja tuo siihen kuohkeutta. Panostin siihen että taikina pysyy hyvin koossa, koska halusin kokeilla tehdä myös churroja, ja siksi lisäsin kananmunan ja reilummin perunajauhoja. Jauhojen määrää täytyy tarkkailla, kun taikina on valmis: Tavoitteena on lusikassa hyvin pysyvä kiinteähkö taikina. Riippuu perunan jauhoisuudesta, kuinka paljon perunajauhoja tarvitaan.

Ainekset

  • 6 keskikokoista jauhoista perunaa (käytin 2 Rosamundaa ja 4 Van Gogh -lajikkeen perunaa)
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • (1 muna)
  • 1,5 – 2 dl perunajauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 – 1,5 tl suolaa
  • 1 dl maitoa tai muuta nestettä
  • 1 sitruunan tai limen raastettu kuori

(1 litra ruokaöljyä paistamiseen)

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Survo perunat muusiksi ja lisää siihen maito. Anna survottujen perunoiden hieman jäähtyä, ja mittaa sillä aikaa muut aineet toiseen astiaan. On hyvä jäähdyttää perunoita sen verran, ettei leivinjauhe lähde kuplimaan vielä tässä vaiheessa: Noin 80 asteen lämpötilassa se lähtee nostattamaan. Soodahan ei tähän kävisi ollenkaan: Se kuplahtaa jo n. 50 asteen lämmössä.

Lisää loput ainekset muusin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Voit jättää taikinan odottamaan hetkeksi – tai vaikka seuraavaan päivään. Taikina toimii kyllä, vaikka siitä paistelisi munkkeja vähän kerrallaan. Mutta voit myös paistaa munkit heti.

Kuumenna ruokaöljy teräs- tai valurautakattilassa n. 180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole mittaria, tee koe pienellä palalla taikinaa. Jos taikina nousee nopeasti pintaan ja alkaa saada heti väriä, lämpötila on sopiva. Jos taas taikina uppoaa ja kohoaa pintaan laiskasti, odota vielä vähän. Kun öljy on sopivaa, pienennä silloin hieman lämpöä lieden säätönupista jotta lämpötila ei kohoa enempää, ja aloita paistaminen.

Lusikkamunkit

Ota kaksi ruokalusikkaa, ja kauhaise taikinasta kukkuralusikallinen. Pudota taikina toisen lusikan avulla kuumaan öljyyn. Paista sopiva määrä kerralla, kääntele kunnes niissä on kaunis ruskea väri. Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan, sokeroi ja aseta tarjolle.

Perunachurrot

Ota taikinaa pursottimeen tai tukevaan muovipussiin josta leikkaat kulman pois. Pursota öljyyn haluamasi mittaisia pätkiä. Voit katkaista nauhan esim. saksilla, niin churroista tulee nätimpiä. Omat churroni tein muovipussilla. Niistä tuli hieman hmm… . En sano mitä ne muistuttivat, enkä laita tähän niistä kuvaa. Mutta rapeita ja hyviä. Suosittelen pursotinta ennemmin kuin muovipussia. 😀

Lue myös