Sipulinkukka -lyttypotut varhaisperunoista

LM — Muistatteko viime kesältä Satokausikalenterin lyttypotut, joiden koristeena rusottivat kauniit punasipulit, ja kirpeät kaprikset. Tämä mielessä ryhdyin toimeen. Tietenkään punasipulista ei löytynyt kuin pala kuorta, eikä kapristakaan ollut jääkaapissa. Oli tyytyminen tavalliseen keltasipuliin, ja koristeluun täytyi käyttää hieman luovuutta.

Lyttypotut -resepti punasipulilla

Voitelin lasisen uunivuoan ruokaöljyllä, lisäsin siihen aamupäivällä keitetyt, n. 1 kilon verran varhaisperunoita ja lytistin ne juomalasilla. Ripottelin päälle hieman öljyä, suolaa ja pippuria, ja uuniin 225 C paistumaan.

Tällä välin leikkasin 3 isohkoa sipulia viipaleiksi, ja heitin paistinpannulle vaalean balsamiviinietikan ja 1 rkl sokerin kera. Lisäsin hieman öljyä, suolaa ja pippuria, ja kuullotin sipulit kullankeltaisiksi – vähän väriä. Lopuksi maistoin vähän – ja lorautin hiukan lisää balsamiviinietikkaa, jotta sipuleissa olisi vähän happamuutta.

Kun perunat olivat uunissa saaneet rapean pinnan, musersin päälle fetajuustoa, ja laitoin vielä hetkeksi uuniin. Kun juustokin sai vähän väriä, otin perunat pois uunista, ja lisäsin päälle kuullotetut sipulit. Päälle puristin sitruunasta mehua.

Koristeet ja värit hain omalta yrttimaaltani. Siellä ruohosipuli ja oregano olivat täydessä kukassa, joten nappasin sieltä niitä mukaani, ja sirottelin koristeeksi. Ruohosipulin kukathan ovat miedosti sipulin makuisia syötäviä, ja hieman makeita. Näiden sijaan voi käyttää mitä tahansa muuta omaa lempiyrttiä tai syötävää kukkaa – vaikka kissan- tai harakankelloa, joka myöskin on syötävä kukka.

Kastikkeena kermaviilikastike, jossa sitruunanmehua, suolaa, pippuria ja sokeria, sekä runsaasti ruohosipulia.

Lue myös