Perunapiiraassa on pottua sekä pohjassa että täytteessä

Peruna-fenkolipiirakka

Peruna-fenkolipiiras on todellinen oodi perunalle, suomalaisen ruokapöydän kuninkaalle. Ja jos et vielä ole kokeillut perunaa suolaisen piirakan pohjan aineksena, huomaat että tätä pohjaa voi käyttää muissakin suolaisen piirakan versioissa.

Mukana sesongin suosituksena fenkoli, joka tuo raikkaan aniksen maun perunan makua korostamaan. Tätä reseptiä on myös helppo varioida sesongin mukaisesti vaihtamalla rohkeasti eri makuja fenkolin tilalle.

Pohja:

2 keitettyä perunaa (n. 200 g)
100 g voita sulatettuna
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:

450 g keitettyjä perunoita
1 iso fenkoli (n. 400 g)
1 rkl öljyä
suolaa
200 g ranskankermaa
2 tl dijon-sinappia
200 g juustoraastetta, esim. cheddar
mustapippuria
tuoretta timjamia

Pohja:
Kuori ja raasta perunat. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. Painele taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.

Täyte:
Kuori ja viipaloi perunat. Halkaise fenkoli ja leikkaa lohkoiksi. Hiero öljy fenkolilohkoille ja levitä fenkolit leivinpaperille uunipellille. Ripsauta päälle suolaa. Paahda 220 asteessa 15 minuuttia.

Sekoita ranskankerman joukkoon dijon-sinappi ja puolet juustoraasteesta. Mausta mustapippurilla ja suolalla sekä noin 1 rkl hienonnetulla timjamilla.

Levitä jäljelle jääneestä juustoraasteesta puolet piirakan pohjalle. Levitä päälle perunat ja fenkolit. Levitä niiden päälle ranskankermakastike ja ripottele loput juustoraasteet pinnalle.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes se on kauniin paistuneen ruskeaa. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile peruna-fenkolipiirakka lämpimänä.

Lue myös