Perunan jalostuksen parannukset auttavat vastaamaan kysyntään sellaisista paikallisesti sopivista ja ilmastoälykkäistä lajikkeista, jotka lisäävät tuottavuutta ja minimoivat tuotantohävikkiä. Lisäksi, kestävien perunantuotantojärjestelmien käyttöönotto voi parantaa sopeutumista ilmastonmuutokseen ja biologiseen monimuotoisuuteen.
🥔 Perunantuotanto kohtaa nykyisin useita haasteita, kuten ilmastonmuutos, maaperän hedelmällisyyden heikkeneminen ja tuholaiset ja taudit.
🥔 Ilmastohaasteita kestävän uuden perunalajikkeen jalostaminen kestää noin 10-15 vuotta. Tästä syystä perunanviljelijät ja jalostajat tarvitsevat innovatiivisia työkaluja vastatakseen näihin haasteisiin. Uusia jalostustekniikoita pidetään mahdollisena työkaluna, joka voi auttaa uusien perunalajikkeiden tuottamisessa.
🥔 Paikallisiin olosuhteisiin soveltuvien erilaisten perunalajikkeiden viljelyllä voidaan parantaa perunan viljelyjärjestelmien kestävyyttä.
🥔 Tuottavuudeltaan hyvien ja vesistressiä kestävien perunalajikkeiden kasvattaminen voi pienentää sadon ympäristöjalanjälkeä.
🥔 Perunan ja palkokasvien vuoroviljely- tai viljelykiertojärjestelmät vaativat vähemmän kemiallisia lannoitteita ja vähentävät siten kasvihuonekaasupäästöjä.