Taannoin lounastin ravintolassa haukimureketta, sitruunakastiketta ja tilliperunakakkua. Nyt haikein mielin muistelen tätä.
Ainekset (n. 7 annosta)
1 kg kiinteitä perunoita
3 dl maitoa
1 valkosipulinkynsi
Tilliä
1 tl suolaa
70 g parmesaaniraastetta
Kuori ja viipaloi kiinteät perunat ohuen ohuiksi. Kuumenna maito kattilassa halkaistun valkosipulinkynnen kanssa. Nosta viipaleet maitoon ja keitä hiljalleen noin 5 minuuttia. Valuta perunat lävikössä, ja säästä maito. Leikkaa leivinpaperista leveitä suikaleita. Voitele laakea suorakaiteen muotoinen uunivuoka (1,5 l) ja levitä suikaleet voideltuun vuokaan (näiden avulla saat myöhemmin kakun nätisti pois vuoasta). Asettele vuokaan perunaviipaleita ja sirottele kerrosten väliin sitruunan raastettua kuorta, suolaa ja juustoraastetta. Valuta aiemmin säästämäsi maito perunakakun kostukkeeksi. Kypsennä perunakakkua 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna kakun vetäytyä vuoassa vähintään 20 minuuttia. Kumoa, irrota paperisuikaleet ja viipaloi suorakaiteen muotoisiksi lohkoiksi.
- Voit tehdä myös sitruuna-perunakakun, eli vaihda tilli sitruunan kuoreen. Tähän määrään tarvitaan kahden sitruunan raastettu kuori.
Kuvassa Äärellä Kuppi ja Kattilan annos: Haukimureketta, sitruunakastiketta ja tilliperunakakkua.