Perunankuorisipsit – ne paremmat sipsit!

14.02.2021 Laila Matikainen

Okei, myönnän, en ole tehnyt perunankuorisipsejä aikaisemmin. Mutta nyt kokeilin, koska perunankuoret ovat nyt kuuminta hottia. Ohjeita löytyy runsaasti, ja nyt sovelsin yhtä niistä.

  • Tässä käytetty lajike: Hanna, jauhoinen perunalaatu.

Uunin laitoin kuumenemaan 180 °C lämpötilaan. Pesin ja kuorin perunat. Osan kuorin hieman paksumpina, osan ohuempina suikaleina (koska neuvottiin kuorimaan paksuja. Suosittelen: Alä kuori liian paksuja.)

Keräsin kuoret kulhoon, lorautin sinne vähän rypsiöljyä ja sekoitin, kunnes kuoret olivat kiiltäviä. Kaadoin kuoret leivinpaperin päälle uunipellille, ja esipaistoin n 10 minuuttia. Sitten nostin uunin lämpötilan 250 °C asteeseen ja otin kuoret pois uunista. Kääntelin, ja laitoin ne takaisin uuniin. Seurasin paistumista ja kääntelin uudelleen. Noin 15-20 minuutin kuluttua, kun kuoret olivat nätin ruskeita ne olivat valmiita. Ripsautin suolaa päälle.

Kuorien sisäpuoli oli pullistunut muhkeaksi, koska Hanna -lajike on jauhoinen. Totesin, että ohjeen 3 millin paksu kuori on liian paksu, ja paksuimmat jäivät pehmeiksi. Vähän ohuemmat kuoret olivat rapeampia, ja niitä oli helpompi dipata. Yhtäkaikki, kuoret olivat herkullisia ja maukkaita ja mukavan rustiikkista tarjottavaa. Paljon maukkaampia kuin kaupan sipsit. Kannattaa testata! Ylijääneet laitoin uunin jälkilämpöön odottamaan mattimyöhäisiä.

Dippi:

  • 1 dl maitorahkaa
  • Loraus maustettua ruokakermaa omassa suosikkimaussa (esim. sipulikermaa tai juustokermaa)
  • Pippuria, suolaa
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • veitsenkärjellinen savupaprikajauhetta

Sekoita ainekset ja tarkista dipin sopiva rakenne. Lisää tarvittaessa ruokakermaa. Tarkista maku.

Lue myös