Mukulavaurioita vuonna 2017

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu Mukulavaurioita vuonna 2017

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1264 Vastaa
  Jussi Tuomisto
  Osallistuja

  Vuonna 2017 on ollut kylmä ja sateinen kesä. Se on edesauttanut peruann altistumisen monille ravinnepuutoksille. Esimerkiksi kalsiumpulaa on ollut nähtävillä, sillä kalsiumia ei ole ollut mukulan saatavilla mukulan kasvuvaiheessa. Kalsium menee mukulaan sisälle pääasiassa mukulan kuoren läpi mukulan kasvaessa. Jos kalsiumia ei ole riittävästi saatavilla, joko kuivuuden takia tai jos sateet ovat huuhtoneet kalsiumin saavuttamattomiin, voi mukuloiden sisälle tulla kalsiumpula. Kalsium muodostaa yhdessä magnesiumin kanssa ns. kalsiumsiltoja (kalsiumpektaattia), jotka vahvistavat mukulan soluseinämiä. Jos mukulassa on kalsiumpulaa, kalsiumsillat murtuvat ja solut hajoavat. Tästä oireena voi mukulan sisälle muodostua joko ruskolaikkua tai tummia kohtia. Myös boorin puute lisää kalsiumin puutosvaurioita, sillä kalsium ja boori toimivat ”yhteistyössä”. Boorin antamisessa täytyy olla kuitenkin varovainen, sillä myös liiallinen boori on haitallsita. Sitä on annettava vain tarpeeseen.

   

  Kalkitus tai kipsin levitys ovat halvin keino kalsiumin lisäämiseen maahan.

   

  Liitteenä olevan kuvan oireet on mitä ilmeisimmin aiheuttanut kalsiumpula, joskin kaikista tarkastetusta mukuloista löytyi myös maltokaarivirusta, joka voi olla ainakin osasyy oireiden muodostumiseen. Maltokaarivirus vioittaa mukuloita eniten, jos alkukesästä maaperä on hyvin kosteaa.

   

   

   

  #1903 Vastaa
  Johnb355
  Vieras

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Ie. kefdeebkbdkg

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
Vastaa aiheeseen: Mukulavaurioita vuonna 2017
Tietosi: