Perunantutkimuspäivät 2022 käsittelivät kannattavuuden näkökulmia

Laila Matikainen

Tutkimuspäivien esitykset löytyvät Perunantutkimuspäivät 2022 sivulta.

Perinteiset Perunantutkimuspäivät järjestettiin paikan päällä Tampereella 5.-6.4. kahden vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2021 tilaisuus järjestettiin koronatilanteen vuoksi etänä. Tilaisuuden pääteemana oli alan kannattavuus. Eri puhujien kautta pyrittiin nostamaan esillä näkökulmia kannattavuuden parantamiseen ja tuomaan esille ajankohtaista tietoa.

Monipuolisesti kannattavuudesta

Tuottajaorganisaatiot ovat yksi mahdollisuus saada aikaan paremmat neuvotteluasemat markkinoille. Tuottajaorganisaatioiden perustamiseen on tarjolla myös rahoitusta. Aiheesta valisti lakimies Marica Twerin MTK:lta; muun muassa siitä miksi tuottajaorganisaatio on laillinen kartelli. Teppo Vetoniemi Potwelliltä kertoi käytännön kokemuksia perunan tuottajaorganisaation mahdollisuuksista. Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg avasi markkinoiden monimutkaisia kuvioita: Mikä on elintarvikemarkkinavaltuutetun rooli, mistä on keskusteltu ja miten markkinatilanteen kehitys etenee.
Perunan vientiä ulkomaille tarjosi vaihtoehdoksi vientijohtaja Thimjos Ninios MTK:lta, ja totesi, että siinä onnistumiseen tarvitaan erityisesti hyvää myyntityötä. Yrittäjänäkökulmaa ja erilaisia työkaluja markkinatilanteeseen toivat esille Harri ja Maria Muuraiskangas Muuraiskankaan Peruna Oy:stä. Talousosaamiseen liittyen johtaja Marjo Hokka Petlalta julkisti uuden hankkeen: Talousosaamisella kohti kilpailukykyistä avomaan puutarhatuotantoa (HortiHubi).
Ajankohtaisena puhujana keskiviikkona oli lisäksi MTK:n tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen, joka kertoi juuri edellisellä viikolla päätetystä maatalouden tukipaketista ja sen jakamisesta. Käytännössä tukirahoja saadaan luonnonhaittakorvauksena, mutta vähemmän kuin on toivottu.

Hiilijalanjäljen näkökulmat

Erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta valaisi hiilijalanjäljen laskennan eri näkökulmia. Erityisesti hän totesi, että eri tuotteiden hiilijalanjälkiä ei käytännössä voi verrata, ja että julkinen keskustelu hiilijalanjäljestä on lähtenyt liikaa laukalle vertailemaan eri tuotteita. Hän suositteli hiilijalanjälkeä erityisesti sisäiseksi työkaluksi oman toiminnan kehittämiseen. Käytännön esimerkkinä Finnamylin toimitusjohtaja Ossi Paakki kertoi perunatärkkelykselle lasketusta hiilijalanjäljestä.

Pidetään huoli pohjoisista lajikkeista jatkossakin

Perinteiset pohjoiset perunalajikkeet turvataan entistä paremmin, mistä kertoivat toimitusjohtajat Lise Lykke Steffensen Nordic Genetic Resource Centeristä ja Paula Ilola SPK:lta. Eli pohjoismaisen perunakokoelman varmuuskopiot on nyt sijoitettu myös Suomeen. Peruna-ankeroistilanteesta Suomessa ja siihen liittyvästä kansallisesta toimenpideohjelmasta ja vaikutuksesta vientiin kertoi ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokavirastolta. Erikoistutkija Veli-Matti Rokka Luonnonvarakeskukselta puolestaan teki katsauksen perunalajikkeiden glykoalkaloideihin, kun euroopan komission monitorointivaihe on alkamassa. Nyt pitoisuusraja on 200 mg/kg, mutta on esitetty että lajikkeiden pitoisuuksien tulisi jäädä alle 100 mg/kg myös Suomessa. On tärkeää, että saadaan monitorointiin riittävästi näytteitä, jotta suositus ei tulisi Suomen olosuhteisiin ja lajikkeille mahdottomaksi. Näytteet kerää Ruokavirasto kesällä 2022.

Vuosikokouksessa valittiin uusi hallitus

Peruna-alan yhteistyöryhmän sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin tutkimuspäivien päätteeksi 6.4.2022. Kokouksessa valittiin uusi hallitus, jossa uusia jäseniä ovat ruokaperunan tuotannon edustaja Petri Pakkanen ja tutkimuksen edustaja Lea Hiltunen. Lisäksi Maria Muuraiskangas valittiin Pakkasen varajäseneksi.

EdustusVarsinainen jäsenVarajäsen
RuokaperunateollisuusMarkus Jussila (pj)Olav Nylund
RuokaperunateollisuusKjell ForsgårdSören Lawast
TärkkelysteollisuusOssi PaakkiMika Antila
Ruokaperunan tuotantoPetri PakkanenMaria Muuraiskangas
Ruokaperuna- ja markkinasektoriAntti KuusistoAntti Länsimäki
SiemenperunaTimo Myllymäki (vpj)Paula Ilola
TärkkelysperunaHannu HeikolaVesa Savola
Tutkimus ja neuvontaLea HiltunenJan-Erik Back
VarhaisperunaTerhi LöfstedtPontus Franzén

Lue myös