peruna365-yhteistyöryhmä nostaa esille perunan monipuolisuuden

PERUNAN VALITSEE RUOKAPÖYTÄÄNSÄ VASTUULLINEN KULUTTAJA
”Vain perunaa” on jo taakse jäänyttä ajattelua. Nyt haetaan ruoanlaittoon eri perunalajikkeita ja niiden eri ominaisuuksia kuten väriä, makua, muotoa ja tuoksua. Perunan valitsevat lautaselleen ne, jotka painottavat ravitsemuksellisuutta ja keveyttä, vastuullista tuotantoa, matalaa hiilijalanjälkeä sekä puhtautta. Nämä ominaisuudet ovatkin perunalle uniikkeja ja valintaa puoltavia ominaisuuksia.

peruna365-verkosto on nostanut perunaa esille keväästä 2020 lähtien. Nyt on havaittu, että on aika syventää perunan tuntemusta. – Selkeästi jo haetaan eri perunalajikkeita lajikkeiden nimillä, tutustutaan niiden makuun, muotoon, väriin ja tuoksuun. Suosikkilajikkeiden kirjo alkaa olla jo hyvin laaja, mikä on hieno asia. Ollaan siirtymässä kotiruoanlaitossa yleisperunasta eri perunalajikkeiden käyttöön. Suurkeittiöissä on mahdollista käyttää laajaa perunavalikoimaa. Samoin ravintoloissa perunankäyttöön on saatavissa syvyyttä esimerkiksi identifioimalla sitä menussa, sanoo Peruna-alan yhteistyöryhmän asiamies Laila Matikainen. – Perunan hyviä ominaisuuksia täytyy jatkuvasti tuoda esille, sillä vanhat uskomukset perunasta pahana hiilihydraattina ovat tiukassa.

Perunanviljely on hyvän ja laadukkaan perunan alkulähde. Viljelijän ammattitaidolla perunaan saadaan laatu, maku ja oikea koko. Tänä vuonna perunanviljely on ollut kuivuuden takia haasteellista, mutta osaamisella saadaan tuloksia.

Innovatiivisia uutuuksia laadukkaasta perunasta

Perunan nousu on tuonut markkinoille myös uusia tuotteita, miten hyödyntää perunaa. Burgereihin on noussut ehdottomaksi ykköseksi perunaburgersämpylät. Peruna tekee sämpylän erityisen maukkaaksi, meheväksi ja kuohkeaksi. Vaasanilta lausahdus perunaburgerista?
Mikroperunoita löytyy kaupoista perunahyllyltä. Pienet perunat on näppärä valmistaa nopeasti ruoaksi ympäristöystävällisessä pussissa. Pikkuperunat kypsyvät sellaisenaan nopeasti myös kattilassa tai uunissa. Vaikkapa muussatusta perunasta tehdyt Perunasushit tai muut uudet ennakkoluulottomat makuyhdistelmät tarjoavat lisävariaatioita loputtomiin. Kotimaisuuden ja lähiruoan merkityksen siivittämänä peruna on löytänyt rinnalleen suomalaisen kalan, lihan ja kasvikset.

Suurkeittiöille on olemassa laaja valikoima erilaisia perunatuotteita, jolla voi varioida perunan käyttöä kouluruokailussa. Esivalmistettujen perunatuotteiden avulla työ ja kiire ammattilaiskeittiössä helpottuu, ja pienellä satsauksella budjettiin saadaan houkuttelevia uudenlaisia perunaelämyksiä kouluruokailuun. Lisäksi perunasta on laaja tarjonta kaupoissa kotiruoan laittajille, mitkä helpottavat arkea: perunahiutaleet, joista muusi ja erilaiset taikinat valmistuvat alta aikayksikön, pakasteesta löytyy perunaa eri muodoissa lohkoina, silppuna, ranskanperunoina, pastana ja valmiina muusina. Irtoperunavalikoimat ovat parhaimmillaan ja lajikkeita on tarjolla monia monipuolisesti.

Kun keskittyy havainnoimaan perunan makua, tuoksua ja rakennetta, voi yllättyä siitä, kuinka erilaisia perunalajikkeet voivat olla. Perunatasting on uusinta uutta. Siinä keräännytään yhdessä maistelemaan ja arvioimaan perunan makuja ja ominaisuuksia ja myös löytämään omat suosikkinsa. Tastingin muodostivat yhdessä Maa- ja kotitalousnaiset ja Martat. Heidän ohjeillaan on helppo toteuttaa tasting yhteisissä kokoontumisissa. Lisää tietoa tastingistä.

Peruna-elokuva tuo tarinan perunan tulosta Suomeen

Perunabuumia siivittää myös juuri elokuvateattereihin saapuva Peruna-elokuva. Se on hauska tarina perunan tulosta Suomeen 1700-luvun lopulla ja miten sen ympärille kerääntyi innovatiivinen tiimi miettimään perunan käyttöä nauriin sijasta.

#Peruna365 kampanjaa kokoavat ProAgria ja PAYR. Perunanviljelyn juurruttaminen Suomeen oli ProAgrian ja sitä edeltäneen Suomen Talousseuran ensimmäisiä tehtäviä maanviljelyn kehittämisessä. Peruna-alan yhteistyöryhmä PAYR on peruna-alan kattojärjestö. Nyt olemme saaneet olla mukana rakentamassa perunan uutta nousua #peruna365-verkoston kanssa, johon kuuluu yli ruokaketjun 25 yritystä ja yhteisöä.

Lisätietoja
Laila Matikainen
Suvi Anttila

Lue myös