Peruna ja peruna-ala tarvitsee puolestapuhujia

Jepuan Perunan toimitusjohtaja Markus Jussila edustaa PAYR:n hallituksessa ruokaperunateollisuutta, ja on aloittanut PAYR:n hallituksen puheenjohtajana.

Emme voi riittävästi korostaa, kuinka monipuolinen raaka-aine peruna on. Se taipuu hyvin monenlaiseen käyttöön. Monipuolisuuden lisäksi peruna on terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa. Vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että perunalla on suuri ravintoainetiheys mutta pieni hiilijalanjälki, ja päihittää tässä kilpailevat hiilihydraatin lähteet pastan ja riisin. Tarvitsemme hiilihydraatteja, miksi siis emme valitsisi parhainta vaihtoehtoa?

– PAYR:ssä pyritään entistä näkyvämpään rooliin perunan puolestapuhujana, linjaa Jussila. Perunasta riittää hyvää kerrottavaa, mutta tiedon jakamiseen vaaditaan myös pitkäjänteistä työtä. Viime vuosina on ilahduttavasti näkynyt merkkejä siitä, että peruna on saanut entistä paremmin sijaa suomalaisten lautasilla. Kauppojen myyntitilastoissa peruna on ollut yksi merkittävä nousija.

– Tärkeää on puhua myös peruna-alan puolesta, painottaa Jussila. On huolestuttavaa, että perunan ammattiviljelyn pinta-alat ovat laskusuunnassa. Viljelyn kustannukset nousevat. On tärkeää nostaa perunan arvostusta, ja pyrkiä vaikuttamaan perunan hintatasoon faktaperäisesti. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että perunan viljely ja kuorinta olisi kannattavaa koko ketjulle, niin viljelijälle kuin jalostajallekin.

Peruna-alan yhteistyöryhmän uutisia

PAYR:n vuosikokouksessa Jepualla valittiin uusi hallitus, ja puheenohtajan vuoron otti vastaan Markus Jussila Jepuan Peruna Oy:stä. PAYR:n hallituksessa ruokaperunateollisuutta edustavat puheenjohtaja Markus Jussila ja Kjell Forsgård, ja heidän varajäseninään toimivat Olav Nylund ja Sören Lawast. Ruokaperunan tuotantoa edustaa Kaj Hemberg varajäsenenään Petri Pakkanen. Ruokaperuna- ja markkinasektorilta hallituksessa on Antti Kuusisto, ja varajäsenenä Antti Länsimäki. Siemenperuna-alaa edustaa varapuheenjohtaja Timo Myllymäki, ja varalla Paula Ilola. Tärkkelysteollisuutta edustaa on Ossi Paakki varajäsenenään Mika Antila, ja tärkkelysperunan tuotantoa Hannu Heikola varallaan Vesa Savola. Tutkimusta ja neuvontaa edustaa Jan-Erik Back. Varhaisperuna-alalta hallituksessa on Terhi Löfstedt ja varajäsenenä Pontus Franzén.

PAYR:n yksi tärkeä tehtävä on tukea peruna-alan tutkimusta. Peruna-alan tutkimuksen tukemiseen Kuoppatauti -hankkeelle maksetaan aikaisemman päätöksen mukaisesti 2000 euroa tukea vuodelle 2021. Vuosi 2021 on jo pitkällä, ja suunnitelmissa uusi hallitus suuntaa katseet vuoteen 2022. Vuoden 2021 merkittävimmät asiat ovat olleet Reglonen poikkeusluvan hankinta satokaudelle 2021 ja Perunatutkimuksen talvipäivä, joka järjestettiin tänä vuonna etätilaisuutena. Talvipäivätilaisuudessa oli mukana n. 80 osallistujaa.

Vuonna 2020 PAYR rakensi perunan menekinedistämiseksi #peruna365 -kampanjan ja sitä tukevan verkoston yhdessä ProAgrian kanssa. #peruna365 -kampanjassa vuonna 2020 tehtiin yhteistyötä Satokausikalenterin kanssa. Peruna elokuvayhteistyö käynnistettiin myös vuonna 2020. Kampanjan lippulaiva Peruna elokuva sai viimein ensi-iltansa elokuussa 2021, koronarajoitusten vuoksi noin vuoden myöhässä alkuperäisestä aikataulustaan. Lisäksi kampanjaan osallistuneiden organisaatioiden kuten Maa- ja kotitalousnaisten, Marttojen ja Marthaförbundetin peruna-aiheiset julkaisut ja livetilaisuudet olivat tärkeä osa kampanjaa.

Lue myös