Et voilá! Peruna on herkullista ruokaa, eikä se lihota

Keitetyssä perunassa on energiaa noin 64 kcal/100 g. Keitetyssä pastassa energiaa on 94 kcal/100 g ja keitetyssä riisissä 94 kcal/100 g. Peruna sinällään ei lihota, vaan valmistuksessa käytetyt muut ainekset kuten rasva, jota on ranskalaisissa perunoissa, sipseissä ja perunasalaatin kastikkeessa. Kalorien laskemisen merkitys painonhallinnassa on myös nykyisin vähäisempi. Nykyisin ohjeistetaan syömään monipuolisia ja ravinteikkaita aterioita, jotta elimistö saa riittävästi ravinteita ja energiaa, ja jotta elimistö ei menisi säästöliekille. Ja jos vertaa pastaan ja riisiin, perunan ravinteikkuus on omaa luokkaansa.

Pastan ja riisin runsaasta hiilihydraattipitoisuudesta huolimatta peruna on ollut pitkään hiilihydraattien erityisenä syntipukkina. Moni saattaa jättää perunan pois lautaselta, mutta unohtaa että hiilihydraatteja on runsaasti myös muissa elintarvikkeissa. Hiilihydraatit eivät nekään ole enää paha asia: Elimistö tarvitsee hiilihydraattia energiakseen. Urheilijoille ravinteikas peruna on parempi hiilihydraatin lähde kuin esimerkiksi pasta.

Perunan vahvuuksia ovat muun muassa terveellisyys, monikäyttöisyys, ympäristöystävällisyys ja edullisuus. Energian lisäksi siitä saa paljon kaliumia ja magnesiumia. Peruna sisältää myös folaattia, C-vitamiinia, B6-vitamiinia sekä pienen määrän proteiinia. Perunan proteiini on todettu aminohappokoostumukseltaan erittäin monipuoliseksi. Se sisältää sopivat määrät kaikkia aminohappoja proteiinin rakennusaineiksi.

#peruna365 #perunaelokuva #yellowfilmtv #potatis365 kuva Peruna -elokuvasta, Untamo kokeilee tehdä ruokaa perunasta: Copyright Yellow Film & TV/Algimantas Babravicius. #perunaviikko

15.02.2022 Laila Matikainen

Lue myös