Talvisääsket (Trichoceridae-heimo)

 

Talvisääsket ovat muuten perunalle harmittomia hyönteisiä, mutta ne voivat osaltaan levittää varastototauteja mukuloista toiseen. Ne ovat kylmää sietäviä hyönteisiä jotka ovat luonnossa aktiivisia keväällä ja syksyllä. Aikaisin keväällä voi nähdä talvisääskiä lentävän ja lepäävän lumen päällä. Tuntomerkkinä ovat läpikuultavat tai rusehtavat siivet, joissa on näkyvissä siipisuonia. Levossa siivet ovat kiinni takaruumiissa.

Talvisääskiä on useita eri lajeja, jotka elävät luonnossa esim. luolissa. Suomessa perunavarastoissa esiintyy ainakin Trichocera maculipennis –laji. Sääsket ja niiden toukat viihtyvät varsinkin mädäntyneissä mukuloissa, ja koeoloissa niiden on todistettu levittävän bakteereita mukuloista toiseen.

Toukat elävät luonnossa maatuvalla kasvimateriaalilla, mutta varastoissa ne syövät mädäntyvää perunaa. Munista kuoriutuvien toukkien ei todettu kantavan märkämätäbakteereita, vaikka ne olisi munittu märkämätäiseen perunaan, mutta etsiessään myöhemmin sopivaa munintapaikkaa mädäntyvistä perunoista aikuiset hyönteiset saastuvat ja kuljettavat jaloissaan bakteerit terveiden perunoiden pinnalle sekä kaikkialle muuallekin missä ne istuskelevat.