Varhaisperunaa on jouduttu kasvattamaan pitkälti kastelun varassa kuivan alkukesän vuoksi. Satomäärissä on huomattavia vaihteluita lajikkeiden ja lohkojen välillä, ja myös lohkon sisäinen vaihtelu voi olla suurta. Suomalaista varhaisperunaa on tullut kauppaan aluksi lounaissaaristosta, ja juhannuksen alla sesonki on alkanut myös mantereen puolella. Varhaisperunan kysyntä ja tarjonta ovat olleet tasapainossa. Juhannusviikko on ollut kysyntävoittoinen, ja hinta on pysynyt vakaana.

 

Juhannusviikon sateet tuovat lievitystä pitkään jatkuneeseen kuivuuteen. Sademäärät ovat kuitenkin vaihdelleet paljon, eivätkä monin paikoin täytä alkukesän aikana syntynyttä sadannanvajausta. Perunan vedentarve on suurimmillaan varrenkasvuvaiheesta kukintaan, joten perunamaiden kastelua on syytä jatkaa pian sateiden jälkeen.

 

Varastoitava peruna on taimella ja myöhäiset istutuksetkin taimettumassa juhannuksena. Nyt on sopiva hetki tarkastaa kuivan kauden aikana tehtyjen rikkakasviruiskutusten teho ja tehdä tarvittavat paikkausruiskutukset sateen jälkeen. Rikkakasvihävitteistä etenkin maavaikutteiset aineet ja pienannosaineet tehoavat parhaiten kosteissa oloissa. Taimettuneelle perunalle voidaan käyttää Titusta, Monitoria ja Boxeria. Metributsiinia sietäville lajikkeille voidaan käyttää pientä määrää (0,1 l/ha) Senkoria tai sen rinnakkaisvalmistetta tankkiseoksena terästämään Tituksen tai Monitorin tehoa isoiksi ehtineisiin rikkakasveihin. Pohjavesialueilla vain Boxeria voidaan käyttää perunan taimettumisen jälkeen, mutta sen teho savikkaan on korkeintaan tyydyttävä. Sateen jälkeinen aika on sopiva vaihe myös penkkien multaukselle.

 

Pitkän kuivan kauden vuoksi lehtiruttoa ei ole vielä esiintynyt. Mikäli sää poutaantuu juhannussateiden jälkeen, varastoitavan perunan rutontorjunta voidaan aloittaa normaaliaikaan heinäkuun alkupäivinä. Jos sää heinäkuussa jatkuu aurinkoisena, lehtipolte voi puhjeta tavanomaista aiemmin.  Rutontorjuntaohjelmaan on hyvä varata myös lehtipoltteeseen tehoavia aineita.

 

Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos
Antti Lavonen, MTK