Suomen Siemenperunakeskus

#peruna365 VERKOSTO

Kotimainen siemenperunayritys

Suomen siemenperunakeskus Oy (SPK) on merkittävä suomalainen siemenperunaan erikoistunut yritys. Pidämme huolen siitä, että perunantuottajilla on aina käytettävissään laadukasta siemenperunaa – tervettä, lajikeaitoa ja elinvoimaista.

Joka vuosi tuotamme eri puolille Suomea noin 13 miljoonaa kiloa perunaa, josta hieman yli puolet on siemenperunaa. Asiakkaitamme ovat perunanviljelijät, viljelijärenkaat, lajike-edustajat sekä ruoka- ja perunateollisuuden sopimusviljelijät.

Suomen Siemenperunakeskus on perustettu vuonna 1976, ja ensimmäiset parikymmentä vuotta se oli valtion laitos. Nykyään SPK on osakeyhtiö, jonka omistavat sopimusviljelijät, Suomen valtio, suomalainen perunateollisuus ja MTK. Yhtiömme omistus on täysin kotimaisissa käsissä ja tuotamme kaiken in vitro taimista.

SPK:n koko tuotantoketju on Pohjois-Pohjanmaan Tyrnävällä. Terveen siemenperunan tuotanto alkaa täysin terveistä koeputkikasveista, joita lisäysviljellään ensin laboratoriossa, sitten kasvihuoneessa ja lopulta puhtailla esiperussiemenviljelyksillä. Kokonaisuudessaan tuotantokierto kestää 4-5 vuotta.

Varsinaiseen myyntiin tulevan siemenperunan tuottavat SPK:n sopimusviljelijät. SPK:n virallisesta laadunvalvonnasta vastaa Ruokavirasto. Myös SPK:n ja sopimusviljeilijöiden omavalvonnalla on tärkeä rooli laadun ja puhtauden kannalta.