Perunan Talvipäivät järjestetään Tampereella 13.-14.2.2025
Paikka: Hotelli Scandic Koskipuisto
Talvipäivien teemana on ”Perunasta ruokaa”, ja tällä kertaa vierailemmekin Saarioisten tehtaalla Sahalahdella heti ensimmäisen päivän iltapäivällä. Meidät ottaa vastaan Saarioisten Tuotanto ja toimitusketju sekä Laatujohtaja Anu Lempinen. Tilaisuudessa kuulemme myös tutkija Maijaliisa Erkkolan ajatuksia perunasta, Maijaliisa on uusimpien ravitsemussuositukset -ryhmän vetäjä, ja tietää miten ravitsemussuositukset rakennettiin. Mukana myös elintarvikemarkkinavaltuutettu Jarno Sukanen aiheenaan hyvät kauppatavat. Perjantaina mukaan tulevat lankoja pitkin myös Europatat -järjestön Berta Redondo ja Romans Vorss.
Ohjelmaluonnos (pidätämme oikeuden muutoksiin):
Torstai 13.2.2025
8:30 – 9:15 Kahvit ja ilmoittautuminen seminaaritilan vieressä.
9:15 – 9:30 PAYR aloituspuheenvuoro
9:30 – 9:50 HarvestEye, määrä- ja kokojakaumatieto nostohetkellä – askel kohti paikkatietopohjaista laadun ja määrän optimointia kasvulohkon sisällä. Antti Hintikka
9:50 – 10:10 Perunan lannoitusohjelmat testissä: YaraLiva NITRABOR -lisälannoitus ja YaraSuna REMIX 8 organomineraalinen kierrätyslannoite. Mervi Seppänen, YARA
10:10 – 10:20 Tauko
10:25 – 10:55 Tutkimustuloksia ja ajankohtaisia kuulumisia Petlalta. Riina Lukkala, tutkija, Petla ja Sauli Jaakkola, kehittämispäällikkö, Pyhäjärvi-instituutti.
10:55 – 11:35 Elintarvikemarkkinavaltuutettu Jarno Sukanen esittäytyy: Elintarvikemarkkinavaltuutettu Jarno Sukanen esittäytyy: Mitä ovat hyvät kauppatavat, ja millä eri keinoin niitä edistetään elintarvikeketjussa?
11:35 – 12:05 Kunnianpalautus perunalle. Maijaliisa Erkkola, Ravitsemussuositukset -ryhmän vetäjä, Ravitsemustieteen professori (kansanravitsemus), Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto.
12:05 – 13:05 Lounas
13:10 – 14:00 Lähtö Sahalahdelle (bussilla)
14:00 – 16:00 Vierailu Saarioisten Sahalahden tehtaalla,
Esittely ja ajankohtaista Saarioisilla: Johtaja, Tuotanto ja toimitusketju sekä Laatu – Anu Lempinen
Tehdaskierrokset ryhmissä.
16:10 – 17:00 Paluu hotellille
Tauko
18:00 Illallinen hotelli Scandic Koskipuistossa.
Perjantai 14.2.2025
9:00 – 9:30 Perunan kuorirokosta ja vähän maltokaariviruksestakin. Lea Hiltunen, Luonnonvarakeskus
9:30 – 9:45 Luontopohjaiset ratkaisut kasvinterveyden hallintaan (NaBaSolu) -tiedonkeruuhankkeen esittely, Marika Rastas, tutkija, Luonnonvarakeskus.
9:45 – 10:15 Perunantutkimuksen suuntaukset Euroopassa, EAPR, European Association of Potato Research, Suomen edustaja Veli-Matti Rokka
10:15 – 10:25 Tauko
10:30 – 11:00 Peruna, laatu, vastuullisuus. Charlotta Pihlajamäki, laatupäällikkö, Jepuan peruna.
11:00 – 11:30 Vastuullinen työnantaja, Kristel Nybondas, Maaseudun työnantajaliitto
11:30 12:15 Europatat -terveiset, Berta Redondo ja Romans Vorss
12:15 – 13:15 Lounas
Talvipäivät päättyvät.
13:15 – 14:00 PAYR vuosikokous