Euroopassa ruokaperunamarkkinoiden jännitteet ja hinnat ovat nousussa. Uuden sadon perunoiden kysyntä kasvaa nopeasti Euroopassa. Alueilla, joilla uuden perunan viljely tapahtuu, satotaso näyttää olevan keskimäärin hieman normaalia alhaisempi. Etelä-Euroopan märkä sää ja Pohjois-Euroopan kylmä sää rajaavat uuden sadon perunan tarjontaa.

Pienet pakkaajat yrittävät löytää vanhan sadon perunaa, mutta sitä on niukasti tarjolla.  Varastojen pohja on näkyvissä. Myös kuorintayrityksillä on vaikeuksia saada raaka-ainetta ja ne etsivät vapaita eriä aktiivisesti. Hinnat ylittävät 35 euron/100 kg tason.

Välimeren alueella ei ole riittävästi perunoita paikallisen kysynnän tyydyttämiseksi. Myöskään Egyptin tuonti ei kykene kattamaan kysyntää. Ranskan viljelijät hyötyvät tällä hetkellä eniten, koska he voivat pyytää haluamaansa hintaa laadukkaasta perunasta. Ruoka- ja vientiperunoiden hinnat ulottuvat Ranskassa yli 50 euroon/100 kg.

Kylmä säätila nyt keväällä on hidastanut perunan alkukehitystä Saksassa, jossa odotetaan uuden sadon perunaa katteenalaisilta viljelyksiltä.

Myös Alankomaissa ja Belgiassa perunan prosessoijat ovat innokkaita ostamaan perunaa. Vapaita perunaeriä on vain vähän tarjolla, joten kisa perunoista on kova. Hinnan pelätään nousevan rajusti, jos ostajat kyselevät perunoita aktiivisesti. Viime perjantaina Belgian hinnat olivat nousseet edellisviikosta 5 euroa/100 kg. Nosto palautti teollisuusperunoiden hinnat kuukauden takaiselle tasolle 30 euroon/100 kg

Itä-Eurooppa tuo myös perunaa Länsi-Euroopasta. Kaiken laatuinen peruna tuntuu nyt siellä kelpaavan. Tilanne muistuttaa Venäjän vientiä kaudella 2010/2011.

Teollisuusperunan ensi kesäkuun futuurimarkkinat nousivat viime viikolla 31,40 euron/100 kg tasolle. Odotukset ovat siis nousevista hinnoista, kun käteishinta on nyt 30 euroa/100 kg. Markkinoiden kova kysyntä ja sääolosuhteet puoltavat nousua.


Suomessa Luonnonvarakeskuksen Luken tuottajahintatilaston mukaan ruokaperunan veroton tuottajahinta nettokiloille oli maaliskuussa 19,65 euroa/100 kg. Hinta on pysytellyt koko kauden 18-19 euron/100 kg tasolla. Euroopan poikkeuksellinen perunakausi ei ole näkynyt millään tavoin Suomen markkinoilla.

Antti Lavonen
MTK ry